Ana sayfa

Vejetaryen beslenme 

Etin zararları 

Nasıl ve niye 
vejetaryen oldum? 

Alternatif tıp

Sevgi üzerine

Yemek Tarifleri

Vitamin ve mineraller

Ünlüler ve sözleri

Editörün sayfası 

 

Nedenleri


Vejetaryen ya da benzeri alternatif bir beslenme tarzını (vegan, makrobiotik, fruteryan vb.) benimseyen bir kişinin bu alternatif beslenme tarzını seçmedeki nedeni çok çeşitli olabilir. Bir dini guruba mensup bir kişi ya da rahip olabilir, hayvanları çok sevdiği için duygusal bir seçim yapmış olabilir, belki daha derin düşünüp insanlar gibi her tür canlının da yaşama hakkının olduğunu fark etmiş olabilir ya da bunlardan çok farklı olarak artık bir çok tıp otoritesinin de desteklediği gibi daha sağlıklı bir yaşam için vejetaryen olmuş olabilir, belki de bir modaya uymak için vejetaryen olabilir.
Evet vejetaryen ya da vegan olmanın nedenleri kişiye göre çok çeşitli olabiliyor. Ama bence asıl ve çok önemli temel nedenin sevgi olduğuna inanıyorum.

Bugüne kadarki araştırmalarım ve gözlemlerim sonucunda vejetaryen olmanın nedenlerini üç ana gurupta topladım.

1: duygusal nedenler
Bu gurup insanlar hayvanlara karşı duyduğu sevgi ve şevkatin sonucunda et yememeyi tercih ederler.

2: Sağlık nedenleri
Bugün etin zararlarının birçok tıp otoritesinin de savunduğu ve ispatlandığı nedenlerden dolayı sağlık açısından vejetaryen olan insanlar vardır.

3: Dini ve Felsefi nedenler
Bazı dini ve felsefi gurupların inançları gereği et yemeleri yasaktık, yada kademeli bir geçiş sistemindedir. Bunların çeşitleri şunlardır:

Makrobiyotik:
Makrobiyotik beslenme, bir yaşam tarzının, bir felsefenin beslenme tarzıdır. Bu akım batıda 40-50 li yıllarda başladı. Bu vejetaryen kişinin bir felsefesi yoktur anlamına gelmez. Makrobiyotik, aynı, merdivenin basamaklarını çıkan bir insan gibidir, basamakları çıktıkça bulunduğu yeri daha yukarıdan göreceği için her aşamadaki durumunda etrafını daha iyi ve daha farklı görür. Yukarı çıktıkça dengeyi daha iyi korumalıdır. Basamakları hızlı ya da yavaş çıkma zorunluluğu yoktur ama çıkma amacını da yitirmemelidir.
Bu yolu seçen kişi, işe besinlerde yin yang (artı-eksi, dişi-erkek, aktif-pasif gibi ikilem kavramı) dengesini kurarak başlar. bu felsefeye göre besin gurupları yin-yang ya da bunların az yada etki ve kombinasyonlarına göre sınıflanır. Bunun anlamı şudur; Taoist düşünceye göre var olan her şey bu iki enerji ikilisinden birine aittir yani yiyecekler de yin ve yang olarak ikiye ayrılmıştır. Aynı zamanda evrimi de amaçladığı için yavaş yavaş kırmızı etten başlayarak eti tümüyle bırakmaya doğru gider. Sonraki aşamalarda yin-yang dengesini korumayı sürdürerek yediği besinlerin miktarını da azaltır. Bedeni ve zihni fazla yoracak besinleri terk eder. Zihni rahatladıkça daha çok dingin olmaya başlar. Çok ileri aşamalarda yalnızca tükettiği enerjiyi sağlayabilecek kadar gıda alır.

San Franseskanlar:
Hıristiyanlığın bir kolu (mezhebi) olan San Franseskanların (Kiliseye bağlı olan ve olmayan olarak iki grupturlar) kiliseye bağlı olmayan grubu vegandır.

Hint Dinleri:
Hint inançlarının çoğunda hayvan kesimi ve et yemek yasaklanmıştır. Eğer kişi dinine bağlı bir Hintli ya da bir Hint inancını benimsemiş herhangi bir ülke vatandaşı ise vejetaryenliği seçmiş olabilir. Budizmin bazı türleri vejetaryenliği savunur. Bir budist vejetaryen olabilir. Bir kaç Yahudi grubu vejetaryendir.

 


Çeşitleri


İnsanların ve kültürlerin birbirinden farklı beslenme alışkanlıkıları vardır. Bunlar inançlara ve geleneklere göre farklılıklar gösterirler.
Vejetaryenlik yeni bir akım mı, yeni bir moda mı? Zaman süreci içerisinde insanın bilinçlenmesi ile oluşan bir olgu mu vejetaryenlik? Aslında hepsi de doğru. Bugün "moda" için vejetaryen olan var, sağlık açısından vejetaryen olan var ya da mantıklı geldığı için vejetaryen olan var ya da dini inancından dolayı vejetaryen olan var.

Vejetaryen: Hiçbir hayvan ve balık eti yemeyen insanlardır. Yumurta bazı vejetaryenler tarafından yenilebilir. Bu kişi ya bir dine mensuptur ya da yalnızca kendi seçiminden dolayı vejetaryendir.


Lakto vejetaryen (lakto-ovo vejetaryen) :
"Lakto" vejetaryenler süt ve süt ürünleri, "ovo" ise yumurta yiyebilen vejetaryenlerdir. Aslında lakto ve ovo vejetaryen biraz daha yeni çıkmış bir kavramdır.

Vegan:
Veganlar et, süt ve her türlü hayvansal ürünleri ret ederler. Bunun anlamı her türlü hayvanın ürettiğini yememektir. Yani veganlar ek olarak bal da yemezler ve aynı zamanda çok katıdırlar örneğin jelatin, hayvan derisi ihtiva eden hiç bir şey kullanmaz ve evlerinde bulundurmazlar.

Fruteryan:
Bunların sayıları çok azdır. Bitkilerin ve ağaçların meyvelerini yiyerek yaşarlar. Besinleri pişirmeden yerler. Bunun amacı besinlerdeki hayat enerjisi, vitamin vs. pişirildiğinde çoğunun yok olduğu ve azaldığı içindir.